torstai 14. helmikuuta 2013

Otsalampputesti

Ohessa on virallisia faktoja otsalampputestin osallistujista, tuloksia ja lyhyt mielipide / yhteenveto.


Kuinka testi suoritettiin:
Ensin lamput olivat päällä 15h, sen jälkeen lamput olivat sammutettuina 15h. Tämän jälkeen testi jatkui, lamput päällä 9h / sammutettuna 11h / päällä 4h. Lamppuja ei tuotu tauon aikana lämpimään vaan ne olivat koko ajan noin 0 asteisessa ulkoilmassa. Lamppuja poltettiin siihen saakka kunnes valon kirkkaus oli sellainen että ulkokäytössä valosta ei olisi ollut enää käytännön hyötyä. Himmeällä valolla olisi juuri ja juuri tullut toimeen teltan sisässä. Valon himmeys varmistettiin pikatestillä pimeässä vaatehuoneessa.

Testissä käytetty paristo: Duracell Procell Alkaline.

TULOKSET:
Gerber hyytyi selvästi 7,5h jälkeen, 9h kohdalla se oli liian himmeä käytännölliseen ulkokäyttöön, Gerber sammutettiin.
Petzl Myo hyytyi selvästi 19h jälkeen, 21h kohdalla oli aika sammuttaa lamppu.
Petzl Tikka hyytyi selvästi 22h jälkeen ja 27h kohdalla lamppu sammutettiin liian himmeänä ulkokäyttöön.

YHTEENVETO:

  • Testilämpötilassa pisimpään kirkkaana paloi siis Tikka2 4Led eli 22 tuntia.
  • Samaan paloaikaan pystyy Gerber kahden varapariston kanssa, tosin Gerber on hieman huonompi valon kirkkaudeltaan kuin Tikka.
  • Parhaiten paloaikalupauksen täytti Gerber sillä se palaa kirkkaana selvästi lähimmäksi luvattua max. paloaikaa.
  • Silmämääräisesti pimeässä käytävässä arvioituna Petzl Myo:n valon kirkkaus ei 140 lumenia vaan paljon vähemmän, tai sitten Tikan ja Gerberin kirkkausarvot on ilmoitettu pahasti alakanttiin.
Minkä lampun ottaisin itse näistä käyttöön?
Lyhyelle reissulle ehdoton valinta olisi Gerber joka on selvästi kevyin ja pienin testin lampuista. Gerberin pannassa on paikka myös yhdelle varaparistolle. Tulevalle Pik Talgar reissulle otamme mukaan Gerberin lamput ja siihen kaksi varaparistoa. Tarkkaan ajatellen Tikan lampussa "varaparistot" kulkisivat lampun sisässä mukana joten tässä tapauksessa oma mieltymys sanelee sen kumpi lamppu on parempi?

Entä sitten Petzl Myo? Lampussa on valon kirkkaus hyvä, mutta ei niin häikäisevän paljon parempi kuin esim. Tikassa. Itse olen tullut kaikilla vuorireissuilla yhtä hyvin toimeen niin 25 lumenin kuin 100 lumeninkin lampuilla, joten Myon:n valonkirkkaudelle en anna tässä tapauksessa painoarvoa. Jos liikkuisi pilkkopimeässä jyrkällä lumettomalla kallioseinämällä voisi valon kirkkauden merkitys nousta korkeammalle. Omalla kohdalla jyrkemmät kallioseinämät on noustu aina kun aurinko alkaa jo valaisemaan ympäröivää maastoa. Myo on testin selvästi painavin lamppu ja hinnaltaan kalliimpi kuin Gerber ja Tikka yhteensä.

Joten omasta mielestäni testin paras lamppu on Gerber ja Petzl Tikka. Selvästi kolmokseksi jää Petzl Myo.
Tämä on oma mielipiteeni, monet voivat olla asiasta erimieltä. Käyttönä olen ajatellut retkeilyä suomalaisessa metsässä ja kiipeilyreissuja vuorilla.

Katsotaan alkukesällä kuinka lämpötila vaikuttaa paloaikoihin, teen saman testin mutta selvästi lämpimämmällä kelillä.

Terveisin, Amir



2 kommenttia:

  1. Vaikuttaako lamppurestiin mahdolliset sponsoroinnit kuinka paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vaikuta.
      Itse ehdin miettiä jo Myo mallin hieman alakantissa olevaa valon kirkautta ja paloaikaa ennestään ja nyt tuo vaikutelma vahvistui.
      Uskoisin kyllä että esim. Petzl Nao voittaisi testin, mutta silloin miinuspisteitä omassa käytössäni tulisi taas lampun suuresta koosta.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.