lauantai 2. maaliskuuta 2013

Keitintestin tuloksia

Ohessa on lyhyesti pienen keitinvertailun tuloksia ja Primus Omnifuelin bensiinin kulutustesti.
Hahmotimme testillä hieman polttoaineen tarvetta reissullamme.

Keitinvertailussa tiesimme että Omnifuel on nopein mutta ero kaasukeittimiin yllätti ja erohan kasvaisi selvästi vielä kylmemmässä tai korkealla vuorilla. Primuksen ympärillä oli testissä keittimen mukana tuleva alumiinisuoja. Jos suojan olisi laittanut lähes kiinni kattilaan olisi kiehautusaika varmasti lyhentynyt, emme kuitenkaan alkaneet tarkkaan asetteluun sillä käytännössä niin tuskin kukaan "viitsii" väsyneenä vuorilla tehdä? Primus Express Stoven suojana oli kaasupulloon kiinnitettävä alumiinisuoja, joka suojaa noin 75% polttimen ympäristöstä. Jetboil oli testissä peruskokoonpanossa.

Toisessa testissä selvitimme hieman Omnifuelin bensiinin kulutusta.
TESTI 1. Esilämmitys jonka jälkeen keittimen sytytys. 1ltr vettä kiehautettiin polttimen ollessa kokoajan täydellä teholla. Tämän jälkeen keitin sammutettiin, annettiin jäähtyä ja sama taas alusta, kaikkiaan 10 kertaa. Keskimäärin 1ltr vettä kiehahti noin 4.45 - 5.00min ajassa ja yhteensä aikaa meni 10ltr kiehauttamiseen noin 50min. Aikaan ei ole luettu mukaan esilämmitystä. Polttoainetta kului koko testin aikana 2,5dl.

TESTI 2. Esilämmitys jonka jälkeen keittimen sytytys. Tämän jälkeen keittimen tehot laitettiin täysille ja katsottiin kuinka kauan keitin palaa 2,5dl bensiiniä. Tulos oli 80 minuuttia.

Lyhyesti: Primus Omnifuel bensiinin kanssa olisi ehdoton valinta myös suomalaiseen talviretkeilyyn, varsinkin pidemmille vaelluksille. Muuten normaalissa käytössä tulen ainakin itse turvautumaan aina kaasuun, siis paikoissa joissa Primuksen kaasupulloja on saatavilla. Normaalilla omalla käytölläni tarkoitan 1-7 yön kesäisiä vaelluksia metsissä ja tunturissa. Vuorilla voisin käyttää kaasua esim. kesällä Norjassa ja yleensäkkin alle 3000m korkeudessa. Kaasu on myös helppo käyttää eikä "sotke" paikkoja bensiinin hajulla tms. Primus Omnifuel keittimeen käy myös kaasupullot ja se toimii lähes kaikilla nestemäisillä polttoaineilla mm. myös dieselillä.

Joten ulkomaiden vuorireissuilla mukanani kulkee tästä lähtien aina Primus Omnifuel ja polttoaineena käytän siinä tavallista 95E tai vastaavaa polttoainetta. Norjan kesäiset kiipeilyreissut menen saman keittimen kanssa mutta polttoaineena tulen käyttämään kaasua. Lähiretkeilyyn mm. kesän pyöräreissuille ja viikonloppu vaelluksille lähtee mukaani pienikokoinen ja todella näppärä Primus Express Stove.

Terveisin, Amir

ps. viikon kuluttua olemmekin ulkoilemassa keittimen ja teltan kera. Kuvia saamme lyhyen viikonloppureissumme jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.